FESTES POPULARS 2014

FESTES POPULARS 2014
FACEBOOK FESTES POPULARS 2014

Reivindicació i construcció del Centre Cultural Rambleta en imatges

viernes, 3 de octubre de 2008

ADEU COLOMBICULTURA AL BARRI DE SANT MARCEL·LÍ

Encara que la desaparició de l'afició a la colombicultura s'està produint en el barri de Sant Marcel·lí, en realitat este xicotet reducte d'edificacions de dos plantes de finals del segle XIX i principis del XX pertanyia al barri de la Creu Coberta fins que a finals del passat segle es va començar a construir el bulevard sud, el vial del qual va deixar els carrers Behring, Edison i Jaime March en el barri Sant Marcel·lí.
El Barri Nou, de la Creu Coberta, com així s'anomena, està situat a l'Est del barri Sant Marcel·lí, entre el talús de les vies que s'estan desmuntat per a executar l'entrada de l'AVE pel sud de València i el carrer Sant Vicent Màrtir. És la zona més degradada del barri Sant Marcel·lí, els veïns de la qual no dubten a qualificar-la com el “cigró negre”, a causa del seu total abandó per part municipal, produint-se en esta zona, amb caràcter intermitent, assentaments.
La colombicultura, una pràctica estesa per quasi tot el territori de la Comunitat Valenciana, sobretot per la zona del litoral, on la criança de coloms de raça passa a ser la seua característica més rellevant, era molt habitual en el barri de la Creu Coberta, de fet existia una societat de colombicultura que tenia la seua seu en el Casino de la Creu Coberta que estava en el carrer Sant Vicent Màrtir.
Fins fa dos o tres anys encara era fàcil observar "la Solta", la pràctica més habitual, que consistix en alliberar una femella seguida d'un nombre indeterminat de coloms mascles, segons l'ocasió, perquè competisquen amb la finalitat de portar-la al mateix colomer. El colombaire, nom pel qual és conegut l'amo del colom, que així ho veu realitzat guanya la prova.
Es veia així mateix als colombaires per l'Horta o pel que quedava d'ella -ara totalment desapareguda- seguint els moviments dels coloms bé desplaçant-se sobre el terreny o, en alguns casos, per mitjà de l'ús de prismàtics. Però en l'actualitat queden tan sols un o dos colomers actius, però per poc de temps, per què el PRI A.5-1 Sant Marcel·lí, inclòs en el Projecte Urbanístic del Parc Central, està cridant a les seues portes i amenaça d'emportar-se per a sempre no sols este Nucli Històric Tradicional, també l'afició a la Colombicultura d'este barri del sud de València.
Vicent Soler i Alba
A VV barri Sant Marcel·lí

No hay comentarios: