FESTES POPULARS 2014

FESTES POPULARS 2014
FACEBOOK FESTES POPULARS 2014

Reivindicació i construcció del Centre Cultural Rambleta en imatges

martes, 22 de abril de 2008

Sant Marcel•lí tem per la desaparició de dos alqueries protegides

L'Associació de veïnes i veïns del barri Sant Marcel·lí, tem que les obres en superfície que es desenvoluparan una vegada conclosos els treballs soterrament de les vies de penetració de la L.A.V. i de la construcció del Nuc Sud ferroviari, que du a terme l'adjudicatària Comsa i que són de responsabilitat de l'ADIF acaben amb dos alqueries protegides de la zona; el Molí de Gàbia o de la Closa i amb l'Alqueria de Nicolau.
I és que l'anunci de la Conselleria d'Infraestructures de convertir la CV-400 en autovia, amb una sèrie de glorietes o rotondes, ha sentat com un pitxer d'aigua freda als veïns. També els enllaços amb la V-30 que, segons sembla, el ministeri de Foment pretén construir en la zona d'estes edificacions, té amb la mosca darrere de l'orella als veïns del sud de València que veuen perillar estes dos emblemàtiques edificacions rurals, així com les Cases de Petxos, una alqueria de construcció més recent, situada junt al Molí de Gàbia.


Casas de Petxos


“L'alqueria de Nicolau baix medieval-moderna”, es troba enclavada darrere dels instituts de Sant Vicent Ferrer i del Joanot Martorell, en el carrer Romania. En canvi el Molí de Gàbia o de la Closa, està situat en el Camí Vell de Picassent, davant mateix del Tanatori Municipal i “és baix medieval”. Ambdós edificacions rurals han sigut objecte d'incendis, segons sembla provocats, amb una diferència de menys de dos anys. El Molí de Gàbia ha sigut l'últim a ser past de les flames fa tan sols un parell de mesos.


Alqueria Nicolau

Este vetust molí s'abastia d'aigua del braç de Gàbia, d'ací el seu nom. En desús des de fa dècades, ja va ser, en part, passat pel picot en els anys seixanta amb motiu de les obres del Pla Sud. “Les seus restes arquitectòniques en peu corresponen a una reparació o ampliació duta a terme en el segle XVII. Un dels seus elements arquitectònics destacable és precisament el xicotet pont de pedra de carreu que sobre el braç de Gàbia permetia (i permet) el pas del Camí Vell de Picassent. El casal és un edifici de planta rectangular, amb una sola crugia i dos altures amb coberta a una aigua. En el seu costat sud, enfront del nou llit del riu Túria es conserva un altre cos, també d'una crugia i coberta a una aigua oposada a la del casal. Este cos és l'únic testimoni que ens ha arribat de la resta dels espais que formaven este gran complex moliner, que contenia, a més, naus d'emmagatzemament i vivendes per a colons, construïdes l'any 1901”.

Font bibliogràfica: La Rambleta de la Huerta de Favara, de Victor M. Algarra Pardo, Ajuntament de València – 2003.

Molí de Gàbia

No hay comentarios: